Ouderenwelzijn
De komende jaren verdubbelt het aantal ouderen. Tegelijkertijd neemt het personeelstekort binnen zorg en welzijn verder toe. Daar ligt dus een enorm grote uitdaging. Binnen MooiMaasvallei doen we er alles aan om inwoners zo gezond en vitaal mogelijk te houden waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen en onafhankelijk blijven van zorg en ondersteuning. Zorg blijft daardoor zo goed mogelijk beschikbaar voor de momenten dat het nodig is. Binnen het netwerk Ouderenwelzijn zijn drie regionale projecten gestart die hieraan bijdragen.
Gezond Oud En Thuis (GOET)
Als mensen ouder worden is het niet voor iedereen gemakkelijk om overzicht te houden en te bepalen wat belangrijk is om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. In de regio MooiMaasvallei is casemanagement voor mensen met dementie al beschikbaar via het Dementie Keten Team.
Met het project GOET wordt casemanagement aan huis verder uitgebreid. Ook ouderen die niet dement zijn, maar wel moeite hebben om zelf regie te nemen voor hun leven en gezondheid kunnen dan ondersteuning krijgen van een vaste contactpersoon die daarbij helpt.
Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een SO (MESO)
Ouderen die last hebben van meerdere aandoeningen, hebben vaak hulpvragen die voor een huisarts soms te ingewikkeld zijn. Om voor deze mensen sneller en beter passende oplossingen in te zetten, werken we aan de inzet van een Specialist Ouderengeneeskunde (SO) bij alle huisartsenpraktijken. Deze SO kan indien nodig ook aan huis komen. Door een goed ingericht multidisciplinair overleg kunnen kwetsbare ouderen langer verantwoord thuis wonen en zijn zij beter voorbereid op onverwachte situaties.
Dankzij de integrale samenwerking tussen huisartsen, thuiszorg en expertise ouderenzorg worden (dreigende) acute situaties eerder gesignaleerd en zoveel mogelijk voorkomen.
Meer ouderen langer thuis
Voor kwetsbare ouderen in de laatste levensfase kiezen we vaker om welzijn en zorg thuis te organiseren in plaats van te verhuizen naar een zorginstelling.
Langer thuis blijven wonen maken we onder andere mogelijk door brede regionale samenwerking met alle betrokkenen rond een oudere. Denk aan de kracht van het informele netwerk (naasten, voorzorgcirkels, mogelijkheden in de wijk/buurt), de beschikbaarheid van lokaal welzijnsaanbod, het werken volgens de regionale samenwerkwijze door professionals vanuit alle domeinen, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding en persoonlijke zorg. Tot slot is ook het realiseren van voldoende zorggeschikte woningen onderdeel van dit project.
Contact
Heb je een vraag over het netwerk Ouderenwelzijn of een van de genoemde projecten, stuur dan een bericht aan info@mooimaasvallei.nl.