Mentale gezondheid

Eén op de vier Nederlanders krijgt er ooit in zijn leven mee te maken: geestelijke gezondheidsproblemen. En we zien dat er steeds meer mensen een periode mentaal kwetsbaar zijn. 

In MooiMaasvallei zetten we ons in om deze mensen vroegtijdig en gericht te helpen. Zo kan een neerwaartse spiraal worden voorkomen en kunnen inwoners naar eigen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit moet in de toekomst anders dan nu, want de wachttijden voor de ggz en verslavingszorg zijn nu al te lang. Het aantal mensen dat hulp vraagt zal de komende jaren toenemen, terwijl er juist minder hulpverleners zijn om deze mensen te helpen.

Hoe doen we dat? 

We vormen een mentaal gezondheidsnetwerk van hulpverleners met een brede kennis die elkaar weten te vinden en versterken; geestelijke gezondheidszorg, ervaringsdeskundigen, welzijnscoaches, maatschappelijk werk en verslavingszorg in goede verbinding met huisartsen en praktijkondersteuners. Zij bieden behandeling en begeleiding dicht bij de inwoner. Zij helpen de inwoner vanuit zelfregie goed om te gaan met diens kwetsbaarheid of die van naasten.

Voeren van verkennend gesprek

We voeren een verkennend gesprek. Een verkennend gesprek is een gesprek op verzoek van de huisarts of praktijkondersteuner. Een inwoner voert dit gesprek met iemand van de ggz of verslavingszorg én met een welzijnscoach. In dit gesprek wordt de hulpvraag verkent; Wat wil jij, wat kun je en heb je al geprobeerd, wat heb je van ons nodig? Samen kijken ze welke hulp het beste bij de inwoner en de persoonlijke situatie past. Soms is dat zorg of ondersteuning, soms een advies en soms leidt het gesprek tot de keuze om niet te behandelen. Zo willen we de zoektocht voorkomen die huisartsen en inwoners nu soms moeten doormaken om passende hulp te vinden.

GGZ en verslavingszorg goed beschikbaar voor consultatie

We zorgen ervoor dat specialistische kennis over het behandelen en begeleiden van mensen met geestelijke gezondheidsproblemen beschikbaar is voor huisartsen, medewerkers vanuit het sociaal domein. Zij kunnen de ggz en verslavingszorg om advies vragen, zodat hulpvragers betere hulp krijgen in hun eigen omgeving en zich minder moeten aanmelden bij de ggz.

Ervaringskennis

In de regio komt een passend aanbod van activiteiten om mensen vanuit eigen ervaringen te ondersteunen bij herstel en het hernemen van eigen regie. Hierbij hoort voorlichting over stigma, herstel en empowerment. Cursussen zijn beschikbaar die zijn gericht op herstel, zelfregie, persoonlijke groei en het werken met eigen ervaring. We bieden ondersteuning bij het maken van persoonlijke hulp- en crisiskaarten.

Wachttijdmanagement

We ondersteunen het netwerk met een actuele overzicht van het hulpaanbod in de regio, inclusief eventuele wachttijden. We monitoren de ontwikkeling en sturen bij waar nodig 
 

Heb je een vraag over het netwerk Mentale gezondheid of een van de genoemde projecten, stuur dan een bericht aan info@mooimaasvallei.nl.